Målet med blog.mastodon.se

Att vara så transparent som möjligt med kostnad, teknik och drift av mastodon.se.

Målet med mastodon.se

Kortfattat; att vara en digital allmänning åt folk i Sverige.

Vem driftar mastodon.se?

Främst är det jag, Stefan Midjich, som startade sajten och har drivit den sedan 2018.

Jag har dock hjälp från mina vänner i Malmö med råd och support, min bror har också åtkomst till hela miljön om jag plötsligt skulle bli påkörd eller sjuk. Jag jobbar även på att on-boarda en av mina vänner som ska ha admin-åtkomst.

Just nu är driften inte påfrestande nog för att kräva fler moderatorer, men framöver vill jag gärna involvera någon slutanvändare som moderator.

Vi klarar oss bra med en drifttekniker, den enda anledningen jag låter min bror ha åtkomst till miljön är för att följa reglerna i Mastodon Server Covenant om att mer än en person ska ha åtkomst till miljön i nödfall.

Vad är sydit.se?

Observanta personer har noterat e-postadressen för instansen, och webbsidan sydit.se.

Just nu är sydit.se inget annat än ett namn. Om vi växer och tar emot väldigt mycket pengar i donationer varje månad så kommer sydit bli en ekonomisk förening för att hantera utgifter och inkomster.

Jag hoppas att detta ligger långt in i framtiden, så ingen orsak att oroa sig för att Mastodon.se ska styras av något mystiskt företag.

Historiken bakom mastodon.se

Ännu mer observanta personer kanske har noterat att mastodon.se domänen faktiskt registrerades 2017, men mitt konto skapades 2018.

Jag ägde även domänen gnusocial.se 2017, så det var min första instans i Fediversum.

Jag registrerade mastodon.se domänen 2017, men började använda den först 2018 då jag tyckte Mastodon verkade vara en bättre mjukvara än GnuSocial.

Det var tidig sommar 2017 under en lunch som mina vänner berättade om protokollen StatusNet och ActivityPub. Jag blev kär direkt, i tanken att alla webbsidor på internet kunde kommunicera sinsemellan med ett gemensamt protokoll. Då började min resa i fediversum.

Under flera år var det en tyst och lugn resa där inte mycket hände. Det var först våren 2022 som det började bli riktigt spännande.