Det är med otroligt tungt hjärta jag meddelar er att mastodon.se stänger ner 2023-05-11, exakt tre månader från dagens datum.

Varför?

Jag kommer nog skriva mer om min personliga resa på min privata blog någon gång snart, men det kan sammanfattas så här;

För mycket tid spenderas med att försvara mastodon.se från blockering av andra instanser. Detta började så klart med allt drama vi hade i December, och det är väldigt emotionellt dränerande att behöva försvara mig och mina användare mot folk på internet som inte ens känner mig.

Mastodon.se har lagts in på organiserade blocklistor som rekommenderas för nya serveradmins, och dessa blocklistor säger i princip att du kan inte ta bort dig själv från listan. Jag begränsar mina användares åtkomst till fediversum genom att hålla kvar dem på min instans, de kommer få en bättre räckvidd på en annan instans som inte är blockerad.

Vad ska vi göra nu?

Jag rekommenderar alla användare att påbörja migrering av sina konton till någon annan svenskägd instans, här är några exempel.

Hur migrerar man?

Här är en guide på engelska.

Migreringsguide

Steg 1: Exportera data

Just nu kan inlägg inte importeras, men man vet aldrig i framtiden så börja med att klicka här för att exportera all data ni har.

Klicka på varje CSV länk för att få en dump av er data, lägg undan den nånstans där ni har era backuper. Som t.ex. Dropbox, Google Drive, USB-disk osv..

Steg 1: Exportera data

Till sist klicka på den stora knappen “Efterfråga ditt arkiv” för att få alla dina inlägg exporterade. Detta kan ta ett tag och ni bör få ett mail när länken är redo, så gå vidare till nästa steg eller ta en paus.

Steg 2: Skaffa konto på en ny server

Här är några tips;

Steg 3: Skapa ett alias på nya servern

Gå in på er nya server under Inställningar, Konto, Kontoinställningar och välj “skapa ett konto-alias”.

Fyll i ert gamla kontonamn (kontonamn@mastodon.se), och tryck på Skapa alias.

Steg 3: Avsluta migrering på ny server

Steg 4: Påbörja migreringen på gamla servern

Gå in på Inställningar, Konto och Kontoinställningar på er gamla server, skrolla längst ner på sidan.

Steg 4: Rikta om konto

Här väljer ni först Flytta till ett annat konto.

Fyll i namnet på ert nya konto (kontonamn@servernamn), och ert nuvarande lösenord på den gamla servern. Detta skapar ett sorts alias där ni “tillåter” det nya kontot att ta över era följare.

Steg 4: Rikta om konto

Nu borde ni gå ut på en promenad eller käka lunch för detta kan ta ett tag att avslutas. Kom tillbaka om minst en timme och se hur det gått.

Steg 5: Importera data på ny server

Följare ska ha importerats redan i steg 4, men ni har även möjligheten att importera dem från CSV-filen om ni väljer “Slå ihop” i detta steget.

Allt annat som Lista av blockerade, Lista av nertystade osv måste ni manuellt importera så här;

Gå till Inställningar, Import och Export på er nya server, välj Importera i undermenyn.

Där kan ni nu importera varje CSV fil genom att välja en kategori i listan, matcha namnen mot vad ni exporterade i steg 1.

  • Lista av följare -> “Följare” CSV-filen
  • Lista av blockerade -> “Du blockerar” CSV-filen
  • Lista av nertystade -> “Du tystar” CSV-filen
  • osv. osv..

Steg 5: Importera data