Här dokumenteras olika riktlinjer, eller processer, för moderering av Mastodon.se. Ska kunna fungera som ett on-boarding dokument för moderatorer och admins.

Granskning av konton

Alla nya konton på mastodon.se granskas, detta kommer troligtvis alltid vara fallet. Några av orsakerna är;

 • Anonymiteten på internet gör ibland folk till riktiga grisar, och att öppna dörrarna för vem som helst på internet är en öppen inbjudan till missbruk av din tjänst.
 • Hålla robotar borta. Mastodon har inget stöd för tjänster som reCaptcha, så detta är den bästa metoden att hålla robotar borta.
 • Det är lättare att moderera språk man förstår.
 • Servrarna ska alltid befinna sig nära nordeuropa trafikmässigt.
 • För att hålla tillväxten under kontroll.
 • Det är mer i linje med hur en federation bör fungera att ha flera mindre servrar som snackar med varandra, t.ex. regionala och nationella servrar som pratar med andra nationers instanser över gränserna.

Att tänka på innan du godkänner ett konto

Använd verktygen som tillhandhålls av mastodon.se för att granska väntande konton, det är nödvändigt för att följa kommande instruktioner.

Här är några tips på hur konton kan utvärderas.

 • Korta meddelanden visar på brist av intresse, ett meddelande som “hej” eller “dumpar twitter” kan även lätt fejkas eller automatiseras.
 • Ta en snabb titt på om namn stämmer med e-post, och om de använder en vanlig e-postleverantör som gmail eller outlook.
 • Ovanliga e-postleverantörer är en röd flagga, och kan i kombination med andra tecken leda till att kontot nekas.
 • Se vilket land personen ansluter ifrån, se om du känner igen deras internetleverantör.
 • Att skriva på engelska visar att de inte har läst serverns information.
 • Det är ingen fara att göra fel, motiverade användare kommer hitta ett konto på en annan server, eller försöka igen. Och råkar vi släppa in någon bråkstakare kan det alltid lösas i efterhand.

Exempel

lazylinda, linda.isaksson@yahoo.co.uk, 1.2.3.4(customer-broadband-444.bahnhof.se), SE
Tjena, jag orkar inte med Musk längre alltså

Godkänd, ett bra exempel på någon som verkar väldigt svensk.

kingali, yussufa@hotmail.com, 4.3.2.1(cust.444-se.tele2.se), NO
shoo bre, släpp in mig så jag får prova masto

Godkänd, vissa svenska ISPs listas ibland som andra länder, t.ex. Norge, Danmark, Finland. Har även sett vissa som varit från Cypern eller Malta, men hyrts av svenska bolag. Bäst är att köra en whois 4.3.2.1 på ip-adressen och se vad som står där.

Det är också bra när dom använder svensk slang, som robotar annars har svårt för.

barbarapappa1, zubic.goran@gu.se, 2.3.4.1(surf-shack.telecom.hr), HR
I just want to try the new twitter killer

Detta är ett svårt beslut där jag nog hade sagt Godkänd, men om någon är utomlands på riktigt så borde dom verkligen skriva på Svenska för att visa att dom är svenskar som befinner sig utomlands.

xenawarriorprincess, jon.wallstrom@comcast.com, 44.2.1.2(cust-bb.pac.comcastcable.com), US
I am Swedish, please let me in

I detta fallet hade jag nekat konto, för som jag skrev tidigare måste man verkligen bevisa att man är svensk när man befinner sig i ett annat land, eller vet att man kanske ansluter från en utländsk IP-adress.

Av-federering från andra servrar i fediversum

Av-federering, eller “de-federation” på engelska, är när en nod/server/instans som mastodon.se väljer att blockera andra instanser så att ingen kommunikation alls kan gå mellan dom.

“De-federation” är något som ska undvikas till varje pris, det går emot själva poängen med en federation om vi slutar kommunicera med varandra på server-nivå. Varje slutanvändare har ett visst ansvar att moderera sitt flöde genom att tysta ner störiga konton, inte genom att driva sina konflikter till extrema åtgärder som av-federering.

Innan en server av-federeras kan man även tysta ner hela servern, så att konton fortfarande går att kontakta direkt, och man kan följa varandra om man känner till kontonamnet.

Det har varit mycket kontrovers i fediversum runt av-federering, där vissa servrar väljer att inte kommunicera med andra servrar. Ibland måste det göras, där en hel instans verkligen är genomsyrad av rasism, våld, hets mot folkgrupper, eller t.ex. sexuella bilder utan varning.

I andra fall kanske den makten missbrukas eller används för lättvindigt. Så ett beslut att av-federera från en hel server kräver både efterforskning och eftertanke.