Idag, 2022-12-26, utspelades ett drama på Mastodon som ledde till att flera admins nu har valt att av-federera från mastodon.se.

Detta betyder tekniskt att de inte kommer se något vi skriver, och vi kommer inte se något de skriver.

Jag vill vara tydlig med alla lokala användare på mastodon.se så att ni kan ta ett beslut om att flytta era konton till en annan server om ni önskar.

Jag har inte tid eller ork att försvara mig själv mot en admin som verkar vara ute efter just mig. Denna personen har gått bakom min rygg till andra admins och drivit en kampanj mot just mig för att få mastodon.se av-federerad.

Så mycket av detta har hänt ovanför mitt huvud, eller bakom min rygg. Jag har försökt försvara mig själv så gott det går men bara en tråd med en admin tog upp nästan en timme av min tid.

Så jag orkar helt enkelt inte att reda ut detta när det nu har spridit sig till flera andra instanser.

Vad har hänt?

Ska försöka sammanfatta bitarna jag lyckats bevittna.

Först publicerade jag bloginlägget om att vara en åsiktspolis.

Detta var väldigt polariserande. Bland annat tar jag tillbaka vad jag skrev om abortmotståndare, och har uppdaterat CoC för att inkludera det som ett regelbrott.

Kärnfrågan som splittrade de flesta, och ledde till att en admin började sin kampanj mot mig, var just att vissa anser att bara för att du öppet röstar på ett visst parti så ska du inte få delta i diskussioner som sker på mastodon.se.

Jag håller inte med i detta och anser att de här personerna inte har brutit mot några regler genom att rösta på ett visst parti, och att vi tjänar mer i längden på att försöka hålla dem nära oss och anstränga oss för att utmana deras åsikter istället för att segregera oss.

Det fanns ju en förhoppning hos mig att vi skulle kunna föra civiliserade diskussioner på mastodon.se, utan påhopp och regelbrott som kränker någons värdighet som individ.

Den förhoppningen delas inte av andra.

Här är lite länkar som hänvisningar, varje länk har en hel tråd med mycket diskussion fram och tillbaka.

Jag har försökt försvara mig själv i de här trådarna, men uppenbarligen skiljer våra meningar sig åt på en viktig kärnfråga som betyder att jag inte ser någon möjlighet till försoning med dessa instanser. Från deras sida så klart, jag anser mig själv stå för exakt samma rättigheter som dem.

Jag orkar inte mer. Detta var inte vad jag skrev upp mig för, som man säger.

Nu måste jag sova men jag ville få ut detta inlägget ASAP så användare kan ta sina egna beslut.

Jag tänker fortsätta driva sajten men kommer utvärdera efter nyår om det är värt att fortsätta eller om jag ska lägga ner framöver. Det är liksom ingen poäng att finnas kvar på Fedi när alla dem jag ansåg var mina likar vägrar federera med servern. Just nu känner jag att jag bara får sinnesro genom att lägga ner allt, men just nu är jag även väldigt sömnig.

Blir mitt beslut att stänga servern så får ni tydligt besked 3 månader i förväg som lovat.

Det sorgligaste med allt detta är att vi inte ens har några uttalade SD-anhängare på servern längre. Kontot som inspirerade bloginlägget raderade sig själv den 16:e. Jag skrev bloginlägget för att försöka redan nu, med hjälp av gemenskapen, definiera hur det ska hanteras i framtiden.

Men uppenbarligen delar vi inte åsikten att människor bara kan förändras genom att vi kommunicerar med varandra.