Update clarification: I want to re-affirm that Mastodon.se has rules against xenophobia, transphobia, among other things, and we will uphold these rules. Nothing has changed on that front. The users who inspired this post had not broken any of those rules. This post was made to try and define how Mastodon.se will handle when reports come in for accounts that are simply openly affiliated with a certain political party, without having broken any rules yet. But there is no way they can break any of the server rules and get away with it. Even if they’re only promoting the opinions or statements made by their political party, they are not allowed to violate any of the rules. Which includes, but is not limited to, incitement of xenophobia or transphobia against other people.

Jag vägrar vara en “åsiktspolis”.

Vi har nu ett par personer på mastodon.se som är uttalade abortmotståndare, SD-anhängare, och har uttryckt sig vara emot politisk korrekthet.

Redan har jag fått flera anmälningar om de här kontona från andra instanser.

Jag har valt att inte agera på någon av anmälningarna, eftersom kontona inte bryter mot några regler.

Andra instanser vill att jag ska bannlysa personer från mastodon.se för att vissa åsikter inte stämmer överens med deras, utan att personerna har brutit mot några regler eller trakasserat någon annan användare.

Jag vägrar bli en åsiktspolis.

Detta är vad jag försökte förklara i inlägget om Mastodon.se filosofin, en digital allmänning måste kunna tolerera alla sorters åsikter. En åsikt är inte olaglig, att tala om sin åsikt ska aldrig få vara olagligt. Vad är det för samhälle där man inte ens får stå för sina åsikter? Hur dumma de än är.

Mitt råd till andra admins är att tysta ner de här kontona på en servernivå. Funderar någon på att av-federera från mastodon.se på grund av ett eller två konton med meningsskiljaktigheter, så hoppas jag ni kontaktar mig först så vi kan prata om det. Av-federering är en extrem åtgärd som betyder att vi aldrig mer kan kommunicera via Mastodon, inte ens admin till admin. Det är en åtgärd som stänger ute tusentals användarkonton från att kommunicera med era användare. Snälla undvik detta till varje pris!

Mitt råd till andra användare är att också tysta ner kontona, på Mastodon bör slutanvändare ta ett större ansvar i personlig moderering.

Personligt perspektiv

Jag har varit väldigt tydlig med min personliga åsikt, jag är emot all form av främlingsfientlighet. Politiskt kan jag ses som en socialist, eller rent av anarkist för jag tycker inte vi ska ha några gränser alls i världen.

Jag har känt homosexuella personer hela mitt liv, jag går på festivaler med väldigt stark pride-anknytning, jag går i själva Pride tåget i Malmö, så jag är absolut för personlig frihet för alla och vill inte att någon ska känna sig utanför på grund av sin livsstil.

Min mor har jobbat för ROKS under hela min uppväxt, jag är absolut för kvinnors rätt att göra vad de vill med sin kropp, och att inte bli utsatta för våldsamma män.

Så jag håller inte med de här anmälda personerna på min server, jag vill inte främja deras galna åsikter, men jag vägrar stänga av konton för att de har åsikter som går emot min egna filosofi i livet.

En av mina bröder är en aktivist, och genom honom har jag inte bara varit på olika demos mot NMR utan även träffat före detta våldsamma nazister som reformerats.

Människor förändras hela tiden, de mognar och gör om sina personliga värderingar ständigt genom livet.

Jag ser det så här, en person med galna åsikter är i ett tillfälligt tillstånd i livet, och en dag kanske de vaknar från detta tillstånd, då vill jag vara där för att hjälpa dem.

Jag brukar jämföra det med att någon är berusad, de kommer göra galna saker och kanske säga dumma saker till sina vänner, men förr eller senare vaknar de upp ur detta tillstånd och kommer behöva ett glas vatten eller hjälp med att ställa sig upp, då vill jag vara där.

Jag är kanske naiv som tycker på detta viset, men vi vinner inget på att sopa andra åsikter under mattan och låtsas som att de inte existerar, vi förlorar bara i längden på att stänga kommunikationsvägar och bygga murar mellan folk.

När någon uttrycker en galen åsikt är min första reaktion inte att tysta ner den personen, min första reaktion är medlidande och en vilja att utmana deras åsikt. Tyvärr blir jag oftast mött av döva öron, men det är ändå värt att göra ett försök. Du kanske sår ett frö i deras huvud som gror senare i livet.